/

October 8, 2022

Stephen Warbeck

Skladatelj glazbe za film Zaljubljeni Shakespeare za Jutarnji: ‘Najvažnija je scena kad ju on gleda iz prikrajka‘

Kada je proslavljeni modni dizajner Tom Ford 2009. godine izašao iz zone komfora te zakoračio u svijet sedme umjetnosti kako bi snimio film “Samac”(A Single Man) s Colinom Firthom u glavnoj ulozi, svi su se pitali kako će izgledati krajnji rezultat novopečenog redatelja. Film je dobio uglavnom pozitivne kritike, a Firth nominaciju za nagradu Oscar, no nezamijećeno nije prošla niti činjenica da je “Samac”, kao i Fordov naredni film “Noćne životinje” (Nocturnal Animals) odisao istančanim osjećajem za lijepo te vizualnom dotjeranošću. Od dizajnera se osjećaj za estetiku mogao i očekivati.

Kakav bi pak mogao biti film koji režira skladatelj? Odgovor na to pitanje mogli bismo potražiti u neovisnom filmu “The Man in the Hat”, filmskom prvijencu (priča prati muškarca koji iz Marseillesa kreće na put u malom Fiatu 500, a na suvozačkom sjedalu društvo mu pravi samo uokvirena fotografija nepoznate žene) renomiranog engleskog skladatelja Stephena Warbecka, možda najpoznatijega po Oscarom nagrađenoj glazbi za romantičnu dramu “Zaljubljeni Shakespeare” (Shakespear in Love) redatelja Johna Maddena iz 1998. godine.

Skladatelj glazbe za zapažene filmove poput “Billyja Elliota” Stephena Daldryja, “Otrovnog pera Marquis de Sadea” (Quills) Philipa Kaufmana, “Mandoline kapetana Corellija” (Captain Corelli‘s Mandolin) te “Dokaza” (Proof) Johna Maddena, uz protagonista svoga filma Ciarána Hindsa, gost je ISFMF-a (International Sound & Film Music Festival), koji u Samoboru upravo slavi, jubilarnu, desetu obljetnicu.

“Ovo je moj treći posjet Hrvatskoj. Festival je fantastičan način za istraživanje novih mjesta, upoznavanje novih ljudi te razgovor o glazbi i filmu s ljudima koje inače ne bih imao prilike upoznati. Samobor je izvanredno mjesto koje lijepo vodi gradonačelnica Petra. Čestitam onima koji žive u tako ljupkom gradiću. Oduševljen sam što sam ovdje”, rekao je uvodno na konferenciji za novinare Warbeck.

Stephen Warbeck i Ciarán Hinds
Darko Tomas/Cropix

Na snimanje filma odlučio se, kaže nam, nakon što je dugo skladao glazbu za tuđe snove. Ovoga je puta želio ostvariti vlastiti san.

“S vremenom čovjek počne sanjati svoje snove i padnu mu na pamet imaginarni scenariji. Želio sam, stoga, vidjeti mogu li sudjelovati u stvaranju svoje vlastite priče”, otkriva nam u razgovoru za Jutarnji skladatelj kojeg je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća publika upoznala putem glazbe koju je skladao za policijsku televizijsku seriju “Osumnjičeni” (Prime Suspect) s Dame Helen Mirren u glavnoj ulozi.

Warbeck je ostvario zavidnu karijeru u filmskoj i televizijskoj glazbi, no karijeru je započeo u kazalištu. Odmah po završetku studija zaposlio se u kazalištu. Sedam, osam godina radio je gotovo isključivo na glazbi za kazalište, dok ga jednoga dana suradnik nije zamolio da napiše glazbu za film koji je snimao. “Malo pomalo počeo sam sve više raditi za film, no kazalište nikada nisam napustio”, kaže nam Warbeck.

8.10.2022.
Autor: Lana Ribarić
Jutarnji